Posts

This addition was designed to take advantage of the property's spectacular view of the Esopus Creek in Saugerties New York

Addition takes advantage of Esopus Creek view.

An addiiton designed to take advantage of spectacular creek view

An addiiton designed to take advantage of spectacular creek view

Behind this home is a spectacular view up the Esopus Creek.

The original house, the brick structure to the left, was a rectangle not oriented to the water.  Elda and her husband Tom needed an open plan and wanted to take advantage of the great potentials of the site.  The design solution was to add on to the side of the house thus orienting the home to the view.  The garage is located in front of the addition and is used to enclose a picket-fenced front garden.

A series of changes – bluestone path, picket fence, garden, porch, then front door prepare you for the surprise view once you enter.  These “patterns” are documented in Christopher Alexander’s classic study,  “A Pattern Language.”

Studio Design That Inspires Creativity

Studio Design Is An Architect’s Creative Refuge

Studio Design As A Creative Refuge

A creative sanctuary for architect

A creative sanctuary for architect

An architect's light-filled studio design

An architect’s light-filled studio design

In 1984 I was firmly relocated to the Hudson Valley. In typical fashion I built my own studio, and used locally sawn wood, recycled windows, and a tiny wood stove in just enough space. One of the guiding principles was from Christopher Alexander’s “A Pattern Language” Sheltering Roof. The goal is to have the building embrace you as you enter.

My 100 foot commute to work was just enough to separate me from household life.

I have enjoyed many years in this studio and relocated it to our current property next to our barn-home in Saugerties. It’s current occupation is another from “A Pattern Language” – Teenager’s Cottage. A separate structure on a property offers many options: teenager’s cottage (get them out of the house, but still in view), office, guest room, yoga or napping space, or just a get-away. This solidly built structure has been very easy to maintain. In total I have had to paint the windows and door once in 24 years. That’s it. It’s all in the details.

Studio designs for different creative types which reflect your good taste.

Finding a quiet space for inspiration can be difficult. For many artists, home studios mean an unused guest room or garage. David has built several unique studios which are detached literally and figuratively from the distractions of every day life.

Addition to make a man's home his castle

Home addition makes man’s home his castle

Home addition doubled the existing square footage by adding a second floor.

The original brick structure is a 19th century toll house. It’s purpose was for tallying bluestone before being hauled to the Esopus Creek. The design challenge was to economically and aesthetically tie-in while arriving at a strong floor plan. Part of the solution was to use wood as an exterior finish in lieu of brick. This decision was to adhere to a tight budget. By playing with scale the two parts fit perfectly.

A man’s home is his castle

The oversized corner boards (pilasters in architect-ese) mimic the scale of the original large roof brackets. Very thin siding and roof details contrast these larger scale elements. Mixing very-large scale with very-small scale allows this small home to fulfill – “a man’s home is his castle”.